søndag 30. januar 2011

Freeride i Oppdal

Fortsetter å teste og bli kjent med brattkjøringsskia fra Movement før svalbard, men har foreløpig blitt særdeles lite brattkjøring. Helgen 21-23 januar kom det en liten dump i Oppdal, og fikk drukna toppturplankene i anlegget. Skia er nok litt for smal for de største dumpene, men overasket positivt på vekslene vind-avsatt/avblåst føre. Desverre var været nokså lunkent så ingen av fjellheisene var åpne. Fikk likevel en del fin skogskjøring.. sjekk ut video:

fredag 28. januar 2011

Første helg i Oppdal

Dro avgårde til Oppdal helgen 14-16 januar for å avlegge Vogna Vilde et besøk og for å teste brattkjøringsskia "couloir" fra Movement. Desverre ble det heller dårlig med brattkjøring, men fikk til en topptur til Okla i moderat vær og føre på lørdag, turleder Sara B holder humøret oppe i kjent folkhøgskole stil. 
Nedkjøringen langs storbekken følger morsomt terreng, men flatt lys og gjensomslagsskare gjør at turen ikke blir det helt store. Etter en kort men effektiv sjåfø-utvelgesesprossess (førstemann til å jekke birra) blir det afterski med høy partyfaktor i bilen hjem.  Stopper innom en hytte i vangslia å koker en grændis i lånt mikro, før dagen avsluttes med lun stemning i Vilde. På søndag er det duket for Bli-kjent-freeride session i Oppdal på Søndag med ems, og konklusjonen er enkel: Oppdal got potential! Couloiren viser seg som en allsidig ski,  God og lett til toppturbruk og leken nok til heisbasert freeride.



Toreskyrkja NE Face - First descent



Skal man måle ut fra sesongens andre skidag og første topptur bør 2011 bli en bra sessong! Under en langrennstur med familien julaften fikk jeg øye på NE facet på Toreskyrkja på andre siden av dalen, og var overrasket over hvor mye snø som lå der. Fjellvett regel nr 11 sier jo som kjent; "if it holds snow, it can be skied". Min far var imdlertid uenig; "Kjøre Toreskyrkja, næh, Det E jo bærre stup" Kartet ga imdlertid en snitthelning på ca 45 grader og i mine øyne var det nok hvite flekker til at det måtte være kjørbart såfremt det fantes en linje hele veien ned. 1 juledag la jeg og Gaute ut på recon-tur rundt fjellet med langrennski og kamera. -25 og noe trekk over djuptjønn gjorde at det ble en relativt fysen tur, men konklusjonen var klar: 2 tydelige linjer ned NE Facet. En som følger et hylleparti og er lite eksponert og en linje som nok er noe mer krevende og eksponert. 

Til min mors lunke entusiasme staket Gaute og jeg oss nedover skiløypa med hodelykt, ABS, fullface og telemarkski lenge før soloppgang 2 juledag. Så mye for julefreden. 3 timer senere bikket vi skaret ved djuptjønn og så NE facet ligge badet i blodrød morgensol. Her var det slutt på snøen og det var bare å skru på stegjern og psyken. En time senere var vi på toppen og hadde etter all sannsynlighet unnagjort den første vinterbestigningen av denne linjen. Med moderat kuling på toppen var ingen gira på lunch, så vi bare peiset på nedover. Den lille snøen som var lå fint, og noen steder var det faktisk base, likevel slapp det litt i den vindtransporterte nysnøen som slaggvis var avsatt på skaren. Ikke akkurat topp forhold, men ikke noe å klage på en gjennomsnittlig snøfattig desember. Noe eksponering var det, men hele linja føltes trygg og spesielt bratt var det heller ikke da linja følger et hylleparti, så graden ble satt til 4.1. Den gjenstående linjen er nok noe vassere.


Gaute innfører Treklatring på Recon tur 1 juledag. 

Alpin start 2. juledag

Morgensol over djuptjønn. Toreskyrkja opp til høyre
På vei opp i fin desember morgen


På vei opp


Fin nedkjøring på slutten

Får til og med litt luft på vei ned

Linja ned fra toppen. Første bit sees ikke fra denne vinkelen da  linja går bak kanten. Den andre linjen følger fallinjen mer rett venstre over det svarte partiet.

torsdag 27. januar 2011

Isklatring 2010



Jeg og Gaute dro til Rjukan for å teste ut Norges Is-mekka på tampen av adventstiden. På tross av tidvis snøstorm og tempraturer ned mot -25 fikk vi 4 dager med prima isklatring. sjekk ut bildene:

 2 standplass på "Toppen på Toppen"
 God stemning i finvær på første standplass på Fabrikkfossen
 Gaute på Ozzimossis
 Ozzimossis
Innsteget til Fabrikkfossen i fiiiin-vær
Ozzimossis

Vinter 2010

Chevalier Couloir, Chamonix vinter 2010:



Noen bilder fra fjorårets vinter i Chamonix: